Από τη στιγμή που ο εκτελεστής κάνει claim, το παιχνίδι σταματά. Ο νόμος 68Δ αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Μετά από οποιαδήποτε διεκδίκηση ή παραχώρηση η εκτέλεση σταματά. Οποιοδήποτε παίξιμο μετά την διεκδίκηση ή την παραχώρηση θα ακυρώνεται από το διαιτητή.”

Στην πρόσφατη Ολυμπιάδα του Μπριτζ στην Ολλανδία, στον αγώνα μεταξύ Βελγίου και Αγγλίας συνέβη το εξής:

Στα 8 τελευταία φύλλα ο εκτελεστής, έχοντας πληροφορίες από τις αγορές, έκανε claim, διεκδικόντας τις υπόλοιπες λεβέ, βασιζόμενος σε ένα διπλό squeeze. Οι αμυνόμενοι ζήτησαν από τον εκτελεστή να συνεχίσει να παίζει, ο οποίος τελικά δεν κατόρθωσε να κερδίσει όλες τις υπόλοιπες λεβέ (αν και οι προϋποθέσεις που είχε αναφέρει για το διπλό squeeze ήταν σωστές – απλά δεν έπαιξε ο ίδιος σωστά). Κλήθηκε ο διαιτητής, ο οποίος, αναφέροντας το νόμο 68Δ, είπε ότι ακυρώνει το παίξιμο μετά το claim και ότι το claim ήταν σωστό και έστεκε.

Η άμυνα έκανε έφεση, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε από την επιτροπή εφέσεων, δικαιώνοντας απόλυτα το διαιτητή για την απόφασή του. (δείτε το πλήρες κείμενο εδώ)

Τί γίνεται τώρα αν σας κάνουν claim και κάποια στιγμή ανακαλύψετε ότι … κάτι δεν πήγε καλά;

Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο νόμος 69Β, που αναφέρει ότι: “Μέσα στη περίοδο διόρθωσης (συνήθως 30′ μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων), ένας αγωνιζόµενος µπορεί να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή του σε διεκδίκηση αντιπάλου, αλλά µόνο αν αυτή αφορούσε το χάσιµο λεβέ που ο άξονάς του είχε κερδίσει στη πράξη, ή το χάσιµο λεβέ που δεν µπορούσαν, κατά τη κρίση του ∆ιαιτητή , να χαθούν µε οποιοδήποτε κανονικό παίξιµο των υπόλοιπων φύλλων.

Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι, αν αργότερα ανακαλύψετε κάποιο πρόβλημα σε κάποιο claim που σας έγινε, έχετε όλο τον καιρό να το συζητήσετε με το διαιτητή και να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας.

Ετικέτες: , .