Στις 28 Ιουλίου έληξε το 5ο παγκόσμιο πρωτάθλημα με συμμετοχή των προγραμμάτων του bridge που κυκλοφορούν και ο νικητής ονομάζεται … Jack!

Η ιδέα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υπολογιστών ανήκει στην ACBL (American Contract Bridge League) το 1996. Η υλοποίησή της δεν άργησε να έρθει, καθώς το πρώτο πρωτάθλημα έγινε το 1997 στην Αλμπουκέρκη. Ακολούθησε το ’98 στο Σικάγο, το 2000 (1999) στις Βερμούδες, το 2000 στο Μαστρίχτ, ενώ φέτος ο αγώνας διοργανώθηκε στο Τορόντο.

Στον αγώνα εμφανίστηκαν 6 συμμετέχοντες: το Blue Chip Bridge, το Bridge Baron, το Q-Plus Bridge, το Micro Bridge, ο Jack και το Wbridge5. Αισθητή ήταν η απουσία του G.I.B. ο οποίος ήταν εμπλεκόμενος στην Cyborg (!) ομάδα που είχε δημιουργηθεί στον ίδιο αγώνα (2 G.I.B. και δύο άνθρωποι).

Ο G.I.B. βέβαια παρολίγο να λάβει μέρος, εν αγνοία του δημιουργού του, καθώς εμφανίστηκε κάποιος με όνομα Jeremy Claptrap, ο οποίος ήθελε να λάβει μέρος με το ”δικό του” πρόγραμμα ονόματι Hoogli. Τελικά, όταν στάλθηκε ο πηγαίος κώδικας (source code) του προγράμματος προς εξέταση, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για υβρίδιο του G.I.B. και τελικά το Hoogle αποκλείστηκε.

Στον τελικό αγώνα ο Jack νίκησε το Ιαπωνικό Micro Bridge με τελικό σκορ 136-84 σε ματς των 64ων διανομών.

Ο Jack είναι δημιουργία του Ολλανδού Hans Kuijf. Σύμφωνα με αυτόν το μέρος του κώδικα που ασχολείτο με την αγορά και την εκτέλεση ήταν 4-5 χρόνων παλιό, αλλά το αγοραστικό μέρος ξαναγράφτηκε το 2000. Προς το παρόν δεν υπάρχει έκδοση προς πώληση, αλλά ο δημιουργός του σκέφτεται να λανσάρει μία τέτοια στα Ολλανδικά, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για Αγγλική έκδοση.

Ο Hans, εκτός από μπριτζέρ είναι και σκακιστής. Στο σκάκι έχει ήδη κατασκευάσει ένα άλλο πρόγραμμα με το όνομα King (Ρήγας). Οταν πρωτοκατασκεύασε το πρόγραμμα του bridge, του έδωσε το όνομα Queen (Ντάμα), αλλά, όπως λέει ο ίδιος, επειδή οι επιδόσεις του προγράμματος ήταν αρχικά εξαιρετικά χαμηλές, το … υποβάθμισε και του έδωσε το όνομα Jack (Βαλές).

Ετικέτες: , .