Ένα συμβόλαιο που είναι τραβηχτό βγαίνει πάντα; Από το βιβλίο “Destiny at Bay” του Victor Mollo.

”Ποιος είχε πει ότι η απόσταση από το Α στο Β δεν είναι η ίδια με την απόσταση από το Β στο Α; Ο Αϊνστάιν; ή ο Μαρκόνι; Α! όχι, το θυμήθηκα. Εγώ το είπα.”

Ο ομιλιτής ήταν το Απαιχθές Γουρούνι. Μας μιλούσε στο μπαρ των Griffin σχετικά με τη μέθοδό του να βάζει μέσα σίγουρα συμβόλαια.

”Αλλά αν το βάλεις μέσα, τότε δε μπορεί να είναι σίγουρο,” διαμαρτυρήθηκε ο Peregrine ο Πιγκουίνος, που είχε κληρονομήσει από τη Γαλλίδα γιαγιά του μια καταπληκτική αίσθηση λογικής.

”Υπερφυσικές δικαιολογίες,” απάντησε το Γουρούνι. ”Ο εκτελεστής μπορεί να έχει δέκα τραβηχτές λεβέ στις 4spade για παράδειγμα. Το συμβόλαιο είναι, συνεπώς, σίγουρο. Αλλά μη βλέποντας τα φύλλα των αμυνόμενων, μη γνωρίζοντας ότι ένα ονέρ θα πέσει ή ότι ένα χρώμα σπάει, προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του από την απώλεια μιας τέταρτης μπάζας και με αυτό τον τρόπο χάνει μία από τις άλλες δέκα. Ετσι, το συμβόλαιο πέφτει μέσα.”

”Αλλά γιατί θα έπρεπε ο εκτελεστής να κάνει τέτοιο πράγμα;” ρώτησε με υποψία ο Πιγκουίνος.

”Γιατί του δημιουργείς μια οπτασία,” απάντησε το Γουρούνι. ”Υλοποιώντας στο μυαλό του την απειλή μιας φανταστικής απώλειας μπορείς να τον οδηγήσεις στην παράδοση μιας κερδιζόμενης μπάζας.”

Κρατώντας σφικτά το ποτήρι μου στο ένα χέρι, το Γουρούνι έγραψε στα γρήγορα με το άλλο.

spade 
heart 
diamond 
clubs 
8 5 
K Q 10 2 
Q J 10 8 
Q 5 3 
spade 
heart 
diamond 
clubs 
6 4 3 
A J 
9 2 
A K 10 8 7 6 

”Αυτή η ντόνα ήρθε τις προάλες,” είπε το Γουρούνι. ”Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο σχετικά με κάποιο δραματικό πρόσωπο. Καθόμουν στη Δύση. Ο Papa καθόταν Νότος με τον Karapet, τον Ελεύθερο Αρμένιο ως συμπαίκτη. Είχα κι εγώ συμπαίκτη, μιας και το αναφέραμε, αλλά ήταν απλά το Τουκάν, οπότε μπορούμε να τον αγνοήσουμε.”

”Εξαιρετικός μορ. Πολύ καλύτερος απ’ ότι θα μπορούσε να περιμένει,” παρατήρησε ο Πιγκουίνος.

”Βγήκες τον clubsK υποθέτω;” ρώτησε ο Οσκαρ, η Κουκουβάγια.

Το Γουρούνι συμφώνησε. ”Πράγματι. Το Τουκάν ακολούθησε με το δύο και ο Papa με το τέσσερα.”

Η Κουκουβάγια ανοιγόκλεισε τα μάτια της.

”Ξέρω τι σκέφτεσαι,” συνέχισε το Γουρούνι, ”αλλά όχι, αυτό το δύο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να είναι σόλο. Δεύτερη εναντίον πρώτης δε θα περίμενα ο Papa να πηδήξει στις 4spade έχοντας τρεις χανόμενες στο σπαθί. Εξάλλου το Τουκάν δεν κουνήθηκε στην καρέκλα του ούτε κοίταξε περίεργα ή κάτι παρόμοιο. Όχι, μπορείς να θεωρήσεις σίγουρο ότι δεν υπάρχει μέλλον στα σπαθιά.”

”Κάτι πρέπει να’χει κι ο συμπαίκτης,” παρατήρησε η Κουκουβάγια.

”Σίγουρα,” συμφώνησε το Γουρούνι. ”Μάλλον έχει έξι κούπες, τον clubsJ που τον γνωρίζουμε, και έναν Ασο, χωρίς αμφιβολία. Αν δεν τα έχει όλα αυτά, ο εκτελεστής έχει έντεκα μπάζες και δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε από το να τις εισπράξει.”

Ολοι πέσαμε σε βαθιά σκέψη.

”Θα μπορούσε το Τουκάν να έχει και τον Ασο και το Ρήγα καρό;” δοκίμασε η Κουκουβάγια με δισταγμό.

”Αδύνατο,” απάντησε το Γουρούνι. ”Με έναν Ασο και ένα Ρήγα, ακόμη κι ένα σκουλίκι όπως το Τουκάν θα είχε κοντράρει.”

”Τότε δεν μπορώ να δω από πού θα βρεθεί η τέταρτη μπάζα,” εξολομολήθηκε ο Πιγκουίνος.

Μία μπάζα από το πουθενά

”Σκέφτηκες την κοφτή;” ρώτησε το Γουρούνι.

”Μα δε γίνεται να κόψεις πουθενά,” διαμαρτυρήθηκε ο Πιγκουίνος.

”Τι θα έλεγες για τα καρά;” επέμεινε το Γουρούνι. ”Αν παίξω το σόλο μου…”

”Μα δεν έχεις σόλο,” διαμαρτυρήθηκαν η Κουκουβάγια και ο Πιγκουίνος σύμφωνα.

”Πράγματι,” παραδέχτηκε το Γουρούνι, ”αλλά αυτό μόνο επειδή μπορείτε να δείτε το χέρι μου. Ο Papa δεν μπορεί, ξέρετε, κι έτσι αν γυρίσω το diamond2 θα έχει λόγους να υποπτευθεί το σόλο, έτσι δεν είναι;”

”Μα σε τι θα σε βοηθήσει αυτό;” ρώτησε ο Πιγκουίνος. ”Ο Papa θα έχει μια αγχωτική στιγμή όταν το Τουκάν πιάσει με τον Ασο και συνεχίσει καρό, αλλά, εκτός αν σκοπεύεις να κάνεις ρενόνς, θα πρέπει να ακολουθήσεις, έτσι…”

”Όχι, όχι”, διέκοψε το Γουρούνι, ”τα κατάλαβες όλα λάθος. Αν το Τουκάν έχει τον diamondΑ, δεν υπάρχει άμυνα, γιατί ο Papa χρειάζεται οκτώ άκοπες πίκες για να δικαιολογήσει την αγορά του. Ο diamondΚ χωρίς τον Ασο δε θα τον βοηθούσε και είναι στη δεύτερη, μην το ξεχνάς. Όχι, ο spadeΑ θα μας σώσει.”

”Πώς;” ρώτησε ο Πιγκουίνος φανερά μπερδεμένος.

”Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Papa,” του είπε το Γουρούνι, ”και σύντομα θα καταλάβεις. Το ξέρεις το χέρι του, έτσι; Όχι;” συνέχισε το Γουρούνι χωρίς να περιμένει απάντηση, ”τότε θα στο πω. Αν του λείπει ο Ασος τότε πρέπει να έχει τις υπόλοιπες επτά πίκες και φυσικά τον diamondΑΚ. Τίποτε άλλο δε φτάνει τις οκτώ μπάζες τις οποίες υποθέτουμε ότι έχει. Αυτό αφήνει ως υπόλοιπο πέντε άθλιους πόντους για το Τουκάν και επιβεβαιώνει την υποψία μου ότι έχει έξι κούπες. Με επτά ίσως να έκανε μπαράζ. Τώρα τα πάντα είναι στη θέση τους. Ο Papa έχει 7-1-4-1 και ξέρουμε κάθε φύλλο που μπορεί να έχει σημασία.”

”Φοβάται την τσάκα καρό, αφού του λείπουν δύο Ασοι. Αν ο Timothy το Τουκάν έχει τον spadeΑ, δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Αλλά, αφού αγόρασε 1heart, τότε αυτός είναι ο Ασος που μάλλον έχει. Τώρα Peregrine σίγουρα μπορείς να δεις πώς το τραβηχτό συμβόλαιο θα πέσει μέσα.”

Το Γουρούνι συμπλήρωσε και τα υπόλοιπα χέρια.

spade 
heart 
diamond 
clubs 
8 5 
K Q 10 2 
Q J 10 8 
Q 5 3 
spade 
heart 
diamond 
clubs 
6 4 3 
A J 
9 2 
A K 10 8 7 6 
spade 
heart 
diamond 
clubs 

9 8 7 6 5 4 
6 4 3 
J 9 2 
spade 
heart 
diamond 
clubs 
K Q J 10 9 7 2 

A K 7 5 

”Θυμίσου ότι ο Papa με υποπτεύεται για σόλο καρό και η αγορά τον οδηγεί στη λανθασμένη τοποθέτηση των Ασων που λείπουν. Τώρα, πώς θα παίξει; Πώς θα έπρεπε να παίξει;”

Το κόλπο του ψαλιδιού

Η Κουκουβάγια αναστέναξε σιγανά.

”Ακριβώς,” συμφώνησε το Γουρούνι. ”Για έναν καλλιτέχνη όπως ο Papa, η κατάσταση δεν παρουσιάζει δυσκολία. Κερδίζει το καρό στο μορ, παίζει την clubsQ και επιδεικτικά ξεσκαρτάρει το σόλο κούπα, γνωστό και ως Το κόλπο του Ψαλιδιού (Scissor’s Coup), καταστρέφοντας, όπως νομίζει, τις επικοινωνίες μεταξύ εμένα και του Τουκάν. Ό,τι κι αν γυρίσω θα κερδίσει τη μπάζα, θα διώξει τον spadeΑ, τον Ασο μου, και δε θα έχω τρόπο να δώσω χέρι στο Τουκάν για να μου δώσει τσάκα καρό. Ετσι θα παίξει ο Papa.”

”Μόνο που φυσικά,” συνέχισε το Γουρούνι, ”όταν κερδίσω την τρίτη μπάζα με τον clubsΑ θα εμφανίσω από το πουθενά το δεύτερο καρό μου και όταν το Τουκάν θα πιάσει χέρι με τον spadeΑ θα μου δώσει την τσάκα για την οποία τόσο κόπιασα.”

Το ποτήρι μου είχε αδειάσει και πλέον το Γουρούνι άρχισε να πίνει απ’ το δικό του.

”Όπως βλέπεις,” πρόσθεσε ”το Κόλπο του Ψαλιδιού μπορεί να κόψει κι απ’ τις δυό πλευρές και εδώ έχουμε μια περίπτωση του κόφτη που … κόπηκε, τρόπος του λέγειν.” Το Γουρούνι χαμογέλασε ευτυχισμένο, καθώς θυμήθηκε τη φάτσα του Papa.

Ετικέτες: .