Ποιός είναι ο Michael Lawrence;

Στον κόσμο του μπριτζ, δεν πλησιάζει κανείς τα επιτεύγματά του ως παίκτης, συγγραφέας και δάσκαλος ταυτόχρονα.

Ο Mike ξεκίνησε να παίζει μπριτζ ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια ενός χημικού πειράματος προκάλεσε μία έκρηξη, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούσε να γράψει για τρεις εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσε να λάβει μέρος στις τελικές εξετάσεις και έτσι αναγκάστηκε να κάνει μαθήματα το καλοκαίρι. Μη θέλοντας να χάσει το χρόνο του ο Mike ανακάλυψε το δωμάτιο αναψυχής, όπου διαπίστωσε ότι ήταν περισσότερο ικανός στο μπριτζ απ’ ότι στη χημεία. Ετσι δεν άργησε το μπριτζ να γίνει το κύριο ενδιαφέρον του.

Ως παίκτης ο Lawrence έχει κερδίσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα και τρεις φορές έχει έρθει δεύτερος. Στη χώρα του, τις ΗΠΑ, έχει περισσότερα από 20.000 master points (σ.σ. ένα εξαιρετικό επίτευγμα για τις ΗΠΑ) και έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από είκοσι Εθνικά πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και 10 νικών στα πρωταθλήματα Vanderbilt, Reisinger, και Spingold.

Ο Mike είχε την τύχη να είναι ένα από τα αρχικά μέλη των Dallas Aces, μία ομάδα που δημιουργήθηκε από τον Ira Corn. Ο Ira ήταν ένας άνθρωπος που είχε ένα όραμα και την απαραίτητη δυναμικότητα στο χαρακτήρα για να το πραγματοποιήσει. Ηθελε να δει τις ΗΠΑ να κερδίζουν και πάλι παγκόσμια πρωταθλήματα και με στόχο αυτό, φρόντισε ώστε ένα γκρουπ από εξπέρ στο μπριτζ να μετακινηθούν στο Ντάλας. Για να έχουν επιτυχία οι προσπάθειές του, ο Ira χρησιμοποίησε δύο ακόμη ισχυρές προσωπικότητες: την Dorothy Moore, που βοηθούσε την ομάδα όταν προέκυπταν διάφορα προβλήματα και τον Joe Musumeci, που ήταν ο προπονητής της ομάδας.

Ηταν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στους Dallas Aces όταν ο Lawrence πρόσθεσε τη συγγραφή και τη διδασκαλία στις παικτικές του ικανότητες. Υπεύθυνος γι αυτό ήταν και πάλι ο Ira, ο οποίος μια μέρα είπε στο Mike να πάει στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έδωσε εντολή στο Mike να γράψει ένα βιβλίο, κάτι με το οποίο ο Lawrence δεν είχε καμία σχέση εκείνο τον καιρό. Ο Mike αρνήθηκε, προφασιζόμενος ότι δεν διαθέτει τις ανάλογες ικανότητες, αλλά όταν ο Ira τόνισε ποιός ήταν αυτός που έκοβε τα τσεκ, ο Mike τελικά πείστηκε. Ενα μήνα αργότερα ο Ira κάλεσε και πάλι τον Mike στο γραφείο του. Αυτή τη φορά είπε στο Mike ότι θα ξεκινούσε να διδάσκει μπριτζ. ‘Ορίστε ο κατάλογος με τους μαθητές σου. Ξεκινάς σε τρεις εβδομάδες.’

Γι ακόμη μία φορά ο Mike αρνήθηκε, αλλά υπό την υπενθύμιση του Ira ότι αυτός ήταν ο … ‘συγγραφέας των επιταγών’, ο Mike έγινε τελικά και δάσκαλος.

Περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα, ο Lawrence είναι γνωστός για την ικανότητά του να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τους αναγνώστες και τους μαθητές του.

Ως συγγραφέας ο Mike έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα εξερευνούν περιοχές για τις οποίες κανείς άλλος είχε γράψει στο παρελθόν. Πολλά από τα βιβλία του έχουν κερδίσει το βραβείο του ‘Βιβλίου της Χρονιάς’, ξεκινώντας από το πρώτο βιβλίο του, ‘How to read your Opponent’s cards’ και συνεχίζοντας μέχρι το ‘Opening Leads’, που δημοσιεύθηκε το 1996.

Ταυτόχρονα ο Mike εκδίδει ένα περιοδικό που ασχολείται με αγορές με κέντρο βάρους το Standard American (σ.σ. το αγοραστικό σύστημα της ACBL, κάτι αντίστοιχο με την κίτρινη κάρτα συμβάσεων της ΕΟΜ). Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι συμβάσεις που εμφανίζονται στα πρωταθλήματα των ΗΠΑ καθώς επίσης και ασκήσεις κρίσης.

Πρόσφατα ο Mike έγινε επίσης και ένας από τους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο περίφημο ‘Bridge Calendar’ (σ.σ. πρόκειται για ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο που έχει ένα μπριτζιστικό πρόβλημα για κάθε μέρα), μια έκδοση που ξεκίνησε το 1994.

Τέλος ο Lawrence ένωσε τις δυνάμεις του με τον Fred Gitelman και έχει παράγει μία σειρά προγραμμάτων για υπολογιστές, που δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να μάθει μπριτζ.

Ετικέτες: .