Πόσο δυσκολεύει ένα άνοιγμα weak τους αντιπάλους; Το άνοιγμα weak είναι ένα ισχυρό αγοραστικό όπλο επίθεσης και άμυνας. Με απλά λόγια…

Σε 1η και 2η θέση, ανοίγοντας weak, περιγράφουμε ένα χέρι με καλό χρώμα ακριβώς 6φυλλο με το πολύ μια εξωτερική αξία.

Αυτή η περιγραφή, δεν είναι το ίδιο εύκολη αν έχει ανοίξει πρώτος ο συμπαίκτης μας πχ 1clubs! Δείτε γιατί:   1clubs   – π  –  1heart – π / 1ΧΑ – π –   ??

Με 6φυλλο heart και 8-9π, θα επαναδηλώσουμε δυστυχώς 2heart, αφού οι 3heart είναι πολλές! Όμως, η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να επαναδηλώσουμε 2,5heart αν γινόταν, για να δείξουμε το καλό χρώμα… Ε! Αυτό δείχνει το άνοιγμα weak σε 1η και 2η θέση, αφού δεν αποκλείει την πιθανότητα επιτυχημένης μανς στο χρώμα απέναντι σε ένα συμπαθητικό ανοιγματάκι (κανόνας των 17)!

Ÿ• Σε 3η θέση, το άνοιγμα weak μπορεί να είναι πάρα πολύ weak, ειδικά αν βρισκόμαστε σε ευνοϊκό συσχετισμό μανς (1η εναντίον 2ης). Σκοπός του weak 3ης θέσης είναι να εμποδίσουμε σαφώς τους αντιπάλους να συνεννοηθούν! Έτσι θα δείτε άνοιγμα weak 3ης θέσης, ακόμα και με έναν πόντο!

Ÿ Ÿ• Σε 4η θέση, προφανώς ΔΕΝ υπάρχει άνοιγμα weak, αφού αν είμαστε αδύνατοι απλά περνάμε πάσο και παίζουμε την επόμενη διανομή!!!!! Άνοιγμα 2diamond/heart/spade 4ης θέσης είναι 6φυλλο καλό χρώμα και 12-14 πόντοι!

Περνώντας από τις θεωρητικές σκέψεις στην πράξη, συναντάμε τη διανομή 17 της σημερινής (Τρίτη 07/12/2010) ταυτόχρονης ημερίδας 1-9 όπου μετά από 2 πάσο, ο Νότος ανοίγει weak 2heart στην 3η θέση… δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στη Δύση:

Ας παρακολουθήσουμε την αγορά λοιπόν, μπαίνοντας διαδοχικά στο μυαλό του κάθε παίκτη για να δούμε πώς σκέφτεται!

1.   Νότος: «Βρίσκομαι σε 3η θέση μετά από 2 πάσο και έχω 7π με καλή 6φυλλη heart. Ανοίγω 2heart weak να δυσκολέψω τους αντιπάλους. Στη συνέχεια θα περάσω πάσο φυσικά!»

2.   Δύση: «Δύσκολα τα πράγματα. Έχω 16πόντους με σόλο clubs και μήκος στις heart (4φυλλο)! Δεν έχω καν 4φυλλη spade και ούτε 6φυλλο diamond για να παρεμβληθώ στο επίπεδο 3. Τι να κάνω;;; Αν αγοράσω κόντρ, μετά τι θα επαναδηλώσω αν ο συμπαίκτης μου πει clubs που είναι το πιθανότερο; Κόντρ και diamond; Όχι βέβαια… Αχ αυτό το weak πολύ με μπερδεύει… Ψυχραιμία! Οι πόντοι δεν είναι το σημαντικότερο σε μια διανομή. Το σημαντικότερο είναι να αξιοποιηθεί το χέρι μας με σωστό τρόπο και αυτή τη στιγμή, για να μπορέσω να βγάλω κάτι με την κατανομή μου και μάλιστα στο επίπεδο 3, θα πρέπει να έχει μερικά ποντάκια και ο συμπαίκτης σε συνδυασμό με φιτ. Και πού θα ξέρω τι έχει;; Θα τον αφήσω να μου πει τι έχει. Αλλά πως θα γίνει αυτό αν δεν πω κόντρ; Χμ… δε γίνεται να πω κόντρ είπαμε αφού δεν έχω επαναδήλωση! Ο συμπαίκτης μου λογικά είναι κοντός στις heart. Αν έχει μερικά ποντάκια, θα μιλήσει από μόνος του στη θέση reopening! Αν πάλι δεν έχει καθόλου πόντους ή αν έχει και εκείνος μήκος στις heart, καλύτερα να παίξουμε άμυνα στις 2heart. Θα πω πάσο λοιπόν! Άλλωστε συχνά το πάσο τρώει το λουκούμι!»

3.   Ανατολή: «Έχω 9ποντάκια με σικάν στις heart και βρίσκομαι σε θέση reopening, άρα δίνω στον εαυτό μου άλλους 3 πόντους! Επίσης, είμαι αρχικά πασαρισμένος οπότε οποιαδήποτε αγορά μου δεν πρόκειται να παρερμηνευτεί. Θα μιλήσω οπωσδήποτε. Τι να πώ; Κόντρ ή 2spade; Έχοντας 5φυλλο spade και 5φυλλο clubs (αν χρειαστεί αυτό), θα αγοράσω 2spade σεμνά! 2spade

4.   Δύση: «Σωστά τα υπολόγισα! Μίλησε ο συμπαίκτης, άρα κάτι θα βγάζουμε. Η μανς είναι δεδομένη, για να δούμε αν ταιριάζουν τα φύλλα για το σλεμ. Θα αγοράσω 4clubs cue bid, δίνοντας έτσι το εμμέσως το φιτ spade»

5.   Ανατολή: «Μια κουβέντα είπα και πήρε φόρα ο συμπαίκτης. Κάτι θα ξέρει… θα συνεργαστώ μαζί του: 4diamond»

6.   Δύση: «Τέλεια! Ο συμπαίκτης έχει τον diamondΚ. Απομένει να μάθω αν έχει κοντρόλ στις heart! Θα συνεχίσω τα cue bid, αγοράζοντας 5diamond. Ο συμπαίκτης θα καταλάβει ότι δεν ρώτησα Άσους γιατί μου λείπει κοντρόλ heart

7.   Ανατολή: «Έχω κοντρόλ στις heart και μάλιστα σικάν! Αν είχα 2 λιμά, θα έλεγα 5spade, αν είχα σόλο, θα έλεγα 5heart με σικάν, θα αγοράσω αμέσως σλεμ, 6spade. Είναι βέβαιο ότι ο συμπαίκτης έχει πόντους και καλά ατού, αλλιώς δεν θα με ανέβαζε ξαφνικά στο επίπεδο 5! Έχουμε χρέος να κατανοούμε το πρόβλημα του συμπαίκτη και να τον βοηθάμε όσο το δυνατόν καλύτερα! Έτσι με το σικάν στις heart πρέπει να αγοράσω το σλεμ! 6spade λοιπόν :)»

Εκτέλεση – άμυνα: Δύσκολη αντάμ ατού από τον Νότο, αφού από την αγορά είναι προφανές ότι ο μορ σκοπεύει να κόψει clubs. Ο εκτελεστής τώρα βλέπει ότι έχει 5λεβέ στις spade, 5 λεβέ στα diamond, μία μάλλον τον clubsΚ και χρειάζεται μια κοφτή clubs στον μορ!

Έτσι παίρνει αμέσως το ατού με τον spadeΚ από τον μορ και παίζει clubs προς τον clubsΚ, τοποθετώντας τον clubsΑ στον Βορά.

Ο Βοράς ΠΡΕΠΕΙ να βάλει μικρό clubs, ελπίζοντας ότι ο εκτελεστής θα κάνει το λάθος και δεν θα βάλει τον clubsΚ. Άλλωστε ο Β ξέρει ότι ο clubsΑ ΔΕΝ χάνεται, αφού έχει αρκετά clubs πάνω του ο εκτελεστής και δεν πρόκειται να τα εξαφανίσει όλα ως δια μαγείας… Μόνη ελπίδα της άμυνας, είναι να βάλει ο εκτελεστής τον clubsJ (δείτε τι θα πάθει!!).

Όμως η Α θα βάλει τον clubsΚ και θα κόψει ένα clubs στον μορ. Τέλος, θα τραβήξει τον spadeΑ, θα ανέβει στο χέρι της με diamond στον diamondΚ, θα τραβήξει το τελευταίο ατού  του Βορά και θα κατέβει στον μορ εισπράττοντας τα υπόλοιπα diamond. Τέλος θα δώσει ένα clubs στον Βορά! Τελικό αποτέλεσμα: 6spade = +980 για την ΑΔ!

Περισσότερες σχολιασμένες διανομές και θεωρία, μπορείτε να βρείτε κάθε Τρίτη στο ταυτόχρονο 1-9! Επίσης, με χαρά περιμένω απορίες – αφορμές για εκοικοδομητική μπριτζοκουβέντα που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις όλων μας!Ετικέτες: .