Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 – 5η Ημερίδα ταυτόχρονου
Διανομές 26 Ιανουαρίου 2011Ξεκινώντας την περιπλάνησή μας στις σημερινές διανομές, συναντάμε τη Διανομή 8 στην οποία “όλοι μιλάνε”! Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, αντιμετωπίζει ο Νότος που στη διανομή αυτή έχει τον ρόλο του Advancer!
Ποιος είναι ο advancer;
Χμ… Ο συμπαίκτης του παρεμβαλλόμενου φυσικά! Ακριβής μετάφραση για τον όρο αυτό στα ελληνικά δεν υπάρχει. Η Ελληνική “ορολογία” για τον advancer που σπανίως θα συναντήσετε είναι “επεκτατής”.
Για να υπάρχει advcancer σε μια διανομή, θα πρέπει να γίνει μια παρεμβολή! Έτσι όταν όλοι μιλάνε στο τραπέζι, ο κάθε παίκτης έχει ένα ρόλο: Ο πρώτος παίκτης που ανοίγει την αγορά, είναι ο ΑΝΟΙΞΑΣ. Ο συμπαίκτης του ανοίξαντος, είναι ο ΑΠΑΝΤΩΝ! Αν μετά από ένα άνοιγμα, κάποιος παίκτης του αντίπαλου άξονα αγοράσει, τότε αυτός είναι ο ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ. Ο συμπαίκτης του παρεμβαλλόμενου, είναι ο Advancer!
Πάμε να παίξουμε λοιπόν τη διανομή 8:
Η Δύση ανοίγει 1
με 5φυλλο και 12πόντους. Ο Βοράς παρεμβάλλεται στο επίπεδο 1, με 1
. Το χρώμα του δεν είναι πολύ καλό, αλλά λόγω των 11πόντων η παρεμβολή του είναι λογική κίνηση!
Η Ανατολή με τη σειρά της, απαντάει 1 κρατώντας 6φυλλο και 4 πόντους. Η 6-4 κατανομή της Ανατολής, της επιτρέπει να “κλέψει” 1-2 πόντους και να μπει στην αγορά απαντώντας στο επίπεδο 1 φυσικά…
Μετά από 3 αγορές, έρχεται η σειρά του Νότου, ο οποίος μελετώντας προσεκτικά τα φύλλα του, βλέπει ότι μόνος του κρατάει 8 λεβε!! Κοινώς βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μανς… αλλά όλοι αγοράζουν! Πριν μιλήσει, θα πρέπει να ορίσει τον στόχο του και να προγραμματίσει τις κινήσεις του. Ο στόχος του Νότου, είναι να αναζητήσει τη μανς, στα 3ΧΑ, δηλαδή τις 9 λεβέ! Με δεδομένο ότι ο συμπαίκτης του αγόρασε 1, περιμένει τουλάχιστον 1 λεβέ στις κούπες και πλέον εκκρεμεί ένα κράτημα στα
, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του 3ΧΑ συμβολαίου.
Πως όμως θα πάρει την πληροφορία που θέλει από τον συμπαίκτη του; Αν αγοράσει 2, θα δείξει 6+φυλλο με 8-11π το πολύ. Αλλαγή χρώματος στο επίπεδο 2 από τον advancer, είναι εποικοδομικτική αλλά όχι forcing αγορά. Η μόνη forcing αγορά που διαθέτει ο advancer είναι το cue bid! Βέβαια το cue bid δεν ζητάσει σε καμία περίπτωση κράτημα στα
. Απλά δείχνει 10+π με ή χωρίς φιτ και ζητάει από τον παρεμβαλλόμενο να περιγράψει καλύτερα το χέρι του!
Έχοντας σαν στόχο τη μανς, ο Νότος ξεκινάει αγοράζοντας 2cue bid. Η Δύση με τη σειρά της δίνει το φιτ
στην Ανατολή, αγοράζοντας 2
(θυμηθείτε ότι η απάντηση 1
μετά από 1
παρεμβολή, δείχνει 5+φυλλο χρώμα). Ο Βοράς, δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει αφού η Δύση αγόρασε πριν από αυτόν, κι έτσι έχοντας μίνιμουμ παρεμβολή, περνάει πάσο και η Ανατολή με τη σειρά της έχοντας ήδη “overbidάρει” περνάει πάσο. Έτσι έρχεται και πάλι η σειρά του Νότου. Γνωρίζοντας ότι ο συμπαίκτης έχει μίνιμουμ, έρχεται η ώρα της κρίσιμης ερώτησης!
Στα ελληνικά θα έλεγε: “Άκουσα ότι έχεις μια απλή παρεμβολούλα, αλλά εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για μανς… Έχεις κράτημα στα ; Αν ναι, πες 3ΧΑ!”
Στα μπριτζιακά θα πει: “3” – ξανακιουμπίντ!
Στα 3 του Νότου, ο Βοράς κρατώντας το πολύτιμο
QJx, αγοράζει 3ΧΑ! Τα όμορφα
του Νότου, δεν αγοράστηκαν, αλλά θα εμφανιστούν σαν δωράκι – έκπληξη στον μορ μετά την αντάμ! 🙂
Για περισσότερες διανομές, κάντε κλικ εδώ.
Για το hand record της ημερίδας, κάντε κλικ εδώ.
Ετικέτες: Σχολιασμένες διανομές.