Πόσο σημαντική είναι η άμυνα σε μια διανομή;… Πάρα πολύ! Ένα μικρό λάθος και οι αντίπαλοι αμέσως πήραν τοπ!

Η άμυνα ξεκινάει από την αγορά, αφού πρακτικά η πλήρης κατανόηση των κινήσεων των αντιπάλων, οδηγεί τους αμυνόμενους σε συμπεράσματα για την κατανομή και τους πόντους τους. Οι αμυνόμενοι χρησιμοποιούν τα στοιχεία της αγοράς, για να επιλέξουν αντάμ και πλάνο άμυνας (επιθετική – παθητική).

Αφού κατέβει ο μορ και παιχτούν μερικές λεβε, οι αμυνόμενοι χρησιμοποιώντας τα σινιάλα και τα μετρήματα κατανομής, σε συνδυασμό με την κατανόηση του πλάνου του εκτελεστή, προσπαθούν να παίξουν άμυνα… “με τα 52 φύλλα ανοιχτά!”

Η διανομή 4 της σημερινής ημερίδας, παρουσιάζει αγοραστικό και εκτελεστικό ενδιαφέρον:

Μοίρασε η Δύση η οποία σε πρώτη θέση με 12πόντους και 4-333 κατανομή, πέρασε πάσο.

Συνέχεια με πάσο από τον Βορά και άνοιγμα 1heart 3ης θέσης από την Ανατολή.

Πάσο από τον Νότο και έρχεται η ώρα της απάντησης της Δύσης που είναι αρχικά πασαρισμένη…

Η Δύση έχοντας maximum πάσο και φιτ στις heart, χρησιμοποιεί τη σύμβαση Drury, για να μάθει εάν ο άνοιγμα της Δύσης είναι κανονικό ή “light” λόγω 3ης θέσης!

Η σύμβαση Drury, είναι η απάντηση 2clubs μετά από άνοιγμα 1heart/1spade σε 3η και 4η θέση.

Ο απαντών με την απάντηση 2clubs, υπόσχεται 3+φυλλο φιτ στο μαζέρ και 10-11 πόντους. Έτσι αποφεύγει να ανέβει στο επίπεδο 3 για να κάνει πρόταση για μανς, αφού συχνά αν ο ανοίξας είναι αδύνατος το συμβόλαιο στο επίπεδο 3 αποτυγχάνει :(.

Ο ανοίξας με αδύνατο άνοιγμα, αγοράζει ξανά το χρώμα του 2heart, 2spade και ο απαντών περνάει πάσο. Με ένα μίνιμουμ άνοιγμα ο ανοίξας αγοράζει 2diamond, ενώ αγορά χρώματος στο επίπεδο 3 του ανοίξαντος, είναι “τουλάχιστον game try”.

Στη διανομή μας τώρα, η Δύση απαντάει 2clubs και η Ανατολή έχοντας αδύνατο άνοιγμα, επαναδηλώνει 2heart οι οποίες είναι και το τελικό συμβόλαιο.

Ο Νότος τώρα στην αντάμ, κρατώντας αστήρικτα ονέρ σε spade, clubs και την Qxx στα ατού, επιλέγει να κάνει αντάμ από τα 3 λιμά diamond. Γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοι έχουν την υπεροπλία των πόντων, προσπαθεί σαν αμυνόμενος να αποφύγει να κάνει “δωράκι” στην αντάμ. Έτσι βγαίνει το diamond5. Ο εκτελεστής κερδίζει από τον μορ με τον diamondJ και ο Β ακολουθεί με το diamond6. Ο εκτελεστής τώρα μετράει τις χανόμενες λεβέ του και διαπιστώνει ότι: α. Λείπουν 2 μεγάλα ονέρ στα ατού, β. Θα χάσει μια λεβέ υποχρεωτικά στα clubs, γ. Έχει 2 χανόμενες spade. Ξεκινάει κάνοντας τη διπλοεμπάς heart, παίζοντας το heart5 προς το heart10. Ο Νότος κερδίζει με την heartQ και συνεχίζει με το diamond7. Ο εκτελεστής κερδίζει με την diamondQ του μορ και ξαναπαίζει heart, βλέποντας ευτυχισμένος τον heartK να εμφανίζεται παίρνει τον heartA και τον heartJ μαζεύοντας τα ατού.

Η 6η λεβέ είναι και η κρισιμότερη της εκτέλεσης, αφού ο εκτελεστής θα επιχειρήσει να “κοροϊδέψει” την άμυνα, παίζοντας την clubsQ από το χέρι του!!

Α. Αν ο Νότος βιαστεί και βάλει τον clubsK, τότε έχει κάνει ένα δωράκι στον εκτελεστή!! Κερδίζοντας την 6η λεβέ, αν παίξει spade, χαρίζει την spadeQ στον εκτελεστή. Αν παίξει ξανά diamond, ο εκτελεστής θα κερδίσει από τον μορ και τα παίξει τον clubsJ (ruffing – finesse)! Αν ο Β σκεπάσει με τον clubsA, θα κόψει, θα κατέβει στον μορ με τον spadeA και στο clubs10 θα ξεσκαρτάρει μια spade από το χέρι του, κάνοντας θριαμβευτικά 10 λεβέ! Αν πάλι ο Νότος πάρει τον clubsK και ξαναπαίξει clubs, τότε πλέον το δωράκι έρχεται ακριβώς στο πιάτο της Ανατολής, αφού ο clubsA του Βορά θα εμφανιστεί και θα κοπεί άμεσα…

Β. Η σωστή άμυνα είναι ΝΑ ΜΗΝ πάρει τον clubsK ο Νότος, αλλά να παίξει ψύχραιμα μικρό clubs, αφήνοντας τον Β να κερδίσει την 6η λεβέ. Έτσι ο Βοράς από τη μεριά του θα γυρίσει τον spadeJ και ο εκτελεστής θα αναγκαστεί να παραχωρήσει στους σωστούς αμυνόμενους, 2 λεβέ στις spade!

Τελικό αποτέλεσμα: 2spade+1 = 140 για την ΑΔ.

Αν η ΑΔ καταλήξει κακώς σε συμβόλαιο 3ΧΑ, τότε με αντάμ clubs για τον clubsK του Νότου και γύρισμα clubs για τον clubsJ του εκτελεστή και DUCK(αφήνει τη λεβέ στον εκτελεστή-άλλωστε μια του αναλογεί) της 2ης λεβέ από τον Βορά, το συμβόλαιο θα μπει 2 μέσα.

Για την ιστορία, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και οι άμυνες στα τραπέζια του τουρνουά απείχαν πολύ από αυτό που λέμε… κατενάτσιο. Την επόμενη φορά, ελπίζω να τα πάνε καλύτερα… Δείτε το scoresheet της διανομής!

Για περισσότερες διανομές, κάντε κλικ εδώ.

Για το hand record της ημερίδας, κάντε κλικ εδώ.

Ετικέτες: .