Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, έγινε το δεύτερο μαθητικό τουρνουά, αυτή τη φορά στο Ψυχικό.

Όσο προχωράει η γνώση μας στο μπριτζ, τόσο ομορφότερο γίνεται το παιχνίδι και φυσικά οι διανομές δυσκολεύουν αφού όλο και περισσότερες «περιπτώσεις» εμφανίζονται στο τραπέζι!

Άνοιγμα – απάντηση – επαναδήλωση του ανοίξαντος…

Αντάμ… πλάνο του εκτελεστή! Για να θυμηθώ: Στα ΧΑ μετράω τις λεβέ που κερδίζω ενώ στα χρωματιστά εντοπίζω τις λεβέ που χάνω. Παίζοντας έρχεται η όρεξη!

Το βασικό θεωρητικό αντικείμενο αυτή την εβδομάδα, ήταν η επαναδήλωση του ανοίξαντος με ομαλή κατανομή ή με φιτ στο χρώμα του απαντώντος!

Οφείλω να ομολογήσω ότι όλοι οι αθλητές ήταν υπέροχοι και αυτό φάνηκε και από την τριπλή ισοβαθμία στην 1η θέση!

Λίγα λόγια για το τουρνουά του μπριτζ:

Σε ένα τουρνουά η κάθε διανομή παίζεται σε όλα τα τραπέζια. Έτσι, κάθε φορά υπάρχει ο «καλύτερος ΒΝ» και η «καλύτερη ΑΔ».  Ανάλογα με το σκορ που παίρνει το ζευγάρι σε μια διανομή, παίρνει «βαθμό». Αν είσαι ο καλύτερος, λέμε ότι πήρες ΤΟΠ, δηλαδή 100%. Βέβαια, μπορεί να υπάρχει ισοβαθμία στην 1η θέση οπότε το ΤΟΠ μοιράζεται σε 2 ή περισσότερα ζευγάρια!

Αν όλοι πετύχουν το ίδιο σκορ, τότε κανείς δεν παίρνει ΤΟΠ και όλοι παίρνουν 50%. Επίσης 50% ή απλά «μουαγιέν» παίρνει και ένα ζευγάρι που απλά έχει το μεσαίο αποτέλεσμα.

Αν πάλι είσαι ο χειρότερος της διανομής… τότε λέμε ότι «πήρες μηδέν», δηλαδή 0%. Παίζοντας αρκετές διανομές, πρακτικά κανείς ποτέ δεν κατάφερε να παίρνει μόνο τοπ, αφού φυσικά οι αντίπαλοι πάντα προσπαθούν για το καλύτερο.

Έτσι συνήθως ο νικητής ενός τουρνουά έχει γύρω στο 60%, ποσοστό που προκύπτει από τον Μ.Ο. των αποτελεσμάτων όλων των διανομών (πως βγάζαμε τον Μ.Ο. των βαθμών στο σχολείο;… κάπως έτσι!)

Διαδικαστικά τώρα, σε κάθε τουρνουά μπριτζ υπάρχει ένας διαιτητής που είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης, του χρόνου, της κίνησης των παικτών (θέσεις σε κάθε γύρο) και των διανομών. Αν υπάρξει ανωμαλία σε κάποια διανομή (παίξιμο, αγορά, αποτέλεσμα) είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να επιληφθεί και να δώσει λύση.

Έτσι ποτέ οι παίκτες δεν τσακώνονται μεταξύ τους π.χ. για τις λεβέ που κέρδισαν ή για την αγορά που έγινε! Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει καλείται ο διαιτητής που με χαρά φτάνει στο τραπέζι.

Η σωστή συμπεριφορά των αθλητών στο τραπέζι είναι επιβεβλημένη για την ομαλή διεξαγωγή ενός τουρνουά. Έτσι θα πρέπει να ξέρουμε τα εξής: Στην αρχή του γύρου οι αθλητές κάθονται στο τραπέζι, χαιρετούν ευγενικά τους αντιπάλους και παίρνουν τα φύλλα από τη θήκη τους.