Τρίτη 12 Απριλίου – 4η Ημερίδα ταυτόχρονου

Χριστίνα Συρακοπούλου

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η τέταρτη ημερίδα του ταυτόχρονου με τη συμμετοχή 94 ζευγαριών από 5 διαφορεςτικούς ομίλους. Νικήτριες σήμερα ήταν οι κυρίες Χατζηπιέρα Μ και Παγουλάτου Ι από τον όμιλο του Ψυχικού, οι οποίες επικράτησαν με ποσοστό 68,30%.

Στην 2η θέση και σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες, έχουμε το ζευγάρι Ρακοπούλου Δ – Καμπούρη Ι από τα Μελίσσια με ποσοστό 68,16% ενώ στην 3η θέση το ζευγάρι Ρομποτή Κ – Μαλτέζος Π από τον ΑΣΑΕ με ποσοστό 65,21% οι οποίοι ανέβηκαν στην 1η θέση του 6ημέρου με προσωρινό Μ.Ο.  64,05%.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ημερίδας κάνοντας κλικ εδώ.

Διανομή της ημέρας σήμερα η 6! Το πάσο – παγίδα σε όλο του το μεγαλείο με την Ανατολή να παρεμβάλλεται με ένα όχι και τόσο καλό χρώμα στις heart (συνηθισμένη παρεμβολή στα ζεύγη) σε 2η εναντίον 1ης και τον Νότο να έχει στα χέρια του τον κανόνα των 9… Δείτε λοιπόν:

Ο Βοράς σε 4η θέση ανοίγει 1diamond και η πασαρισμένη Ανατολή τολμάει να παρεμβληθεί με 1heart. Ο Νότος τώρα βλέπει στα φύλλα του heart και…. heart!! Για να σιγουρευτεί αν το χέρι του είναι τύπου “πάσο – παγίδα”, προσθέτει: α. Τα φύλλα που έχει στις heart με β.Τα ονέρ που έχει στις heart  συμπεριλαμβανομένου και του 10 και γ. Το ύψος του συμβολαίου και βρίσκει: 5 + 3 + 1 = 9!! Άρα σε συνδυασμό με το συσχετισμό των μανς… το 200 – 500αράκι έρχεται! Έτσι λέει πάσο και ο Βοράς μετά το πάσο της Δύσης, ανοίγει την αγορά με κόντρ καλώντας τον Νότο να “μιλήσει” ή… να μετατρέψει το κόντρ ομιλίας σε τιμωρίας, κάτι το οποίο και κάνει αμέσως χαρούμενος.

Ταμείο: 1heart*-2 = 500 για τον ΒΝ με χαλαρή άμυνα!

Για την ιστορία, ο Νότος μπορούσε να βγάλει 3ΧΑ με πολύ προσεκτική εκτέλεση, ενώ αν ο Β αγόραζε 3ΧΑ θα έμπαινε μια μέσα με καλή άμυνα φυσικά…

heart Για τα hand records της ημερίδας, κάντε κλικ εδώ.

spade Για να μελετήσετε αναλυτικά ΟΛΕΣ τις διανομές με τις αγορές τους, κάντε κλικ εδώ.

diamond Για το αρχείο .Lin του ΒΒΟ με τις αγορές κάντε κλικ εδώ, ενώ για το αρχείο .hnd του Micro bridge κάντε κλικ εδώ.

Τρίτη 5 Απριλίου – 3η Ημερίδα ταυτόχρονου

Χριστίνα Συρακοπούλου

Το έπαθλο της 3ης ημερίδας του ταυτόχρονου, πηγαίνει στον όμιλο της Κηφισιάς και συγκεκριμένα στο ζευγάρι: Γούλιου Μ – Κωνσταντόπουλος Δ που επικράτησαν με ποσοστό 67,02% επι συνόλου 100 ζευγαριών! Στη 2η θέση έχουμε το ζευγάρι Τσεζάνας Λ – Λουκάκος Ε από τον ΟΠΑΦ ενώ στην 3η θέση το ζευγάρι Γυφοπούλου Β – Παπανικολάου Μ από τον ΑΣΑΕ.

Στην 1η θέση του 6ημέρου, μετά από 3 ημερίδες βρίσκεται ο Δημήτρης Αστράς με Μ.Ο. 65,70% ενώ στη 2η & 3η θέση βρίσκονται σε ισοβαθμία οι νικητές του προηγούμενου 6ημέρου Ράντου Σ – Παντέλος Ι.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ημερίδας κάνοντας κλικ εδώ.

Όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα συναντήσαμε στο τουρνουά ωραίες διανομές με θεωρητικό ενδιαφέρον! Στη διανομή 8 λοιπόν ο Νότος ανοίγει 1ΧΑ…:

Ο συμπαίκτης Βοράς, βρίσκεται με 10πόντους (δηλαδή χέρι φόρσιγκ για τη μανς) και 5-5 τα μαζέρ! Ο Νότος διαλέγει σαν ατού τις spade έτσι ώστε αν χρειαστεί να κόψει κάτι στο χέρι του, να είναι με τα λιμά και όχι με το AKQ που έχει στις heart! Ευκαιρία λοιπόν για μια γρήγορη επανάληψη στα τράνσφερ!

Α. Με 5-5 τα μαζέρ και λίγους πόντους 0-6(7), ο απαντών κάνει τράνσφερ στο καλύτερο 5φυλλό του και στη συνέχεια φυσικά λέει ΠΑΣΟ!

Β. Με 5-5 τα μαζέρ και προτασιακό χέρι (7)8-9πόντων, ο απαντών φροντίζει να ΜΗΝ ανέβει στο επίπεδο 3. Έτσι ξεκινάει κάνοντας τράνσφερ σε heart και στη συνέχεια αγοράζει 2spade.

Γ. Με 5-5 τα μαζέρ και δυνατό forcing για μανς χέρι (9)+πόντων, ο απαντών κάνει τράνσφερ στις spade και στη συνέχεια αγοράζει τις heart στο επίπεδο 3!

clubs Για τα hand records της ημερίδας κάντε κλικ εδώ.

diamond Για τις αγορές όλων των διανομών της ημερίδας κάντε κλικ εδώ.

spade Για το αρχείο .Lin του BBO με τις αγορές κάντε κλικ εδώ και για το .hnd του Micro bridge κάντε κλικ εδώ.

Τρίτη 29 Μαρτίου – 2η Ημερίδα ταυτόχρονου

Χριστίνα Συρακοπούλου

Δεύτερη ημερίδα του 6ημέρου σήμερα και το έπαθλο πηγαίνει για μια ακόμη φορά στα Μελίσσια και ειδικότερα στο ζευγάρι Ράντου Σ – Παντέλος Ι που επικράτησε στον αγώνα 93 ζευγών με ποσοστό 68,37%. Στη 2η θέση έχουμε το ζεύγος Κατσιγεράς Ν – Αστράς Δ από τον ΟΑΜΚΗ με ποσοστό 64,40%, ενώ στην 3η θέση το ζευγάρι Κάππας Α – Ζαβού Α από τον ΟΠΑΦ με ποσοστό 61,78%.

Για τα αποτελέσματα της 2ης ημερίδας αναλυτικά, κάντε κλικ εδώ.

Για να μελετήσετε αναλυτικά τις διανομές με τις αγορές τους, κάντε κλικ εδώ.

Στη σημερινή ημερίδα συναντήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες διανομές από διάφορα “θέματα” της αγοράς και της εκτέλεσης. Οι παίκτες ήρθαν 2-3 φορές αντιμέτωποι με ενοχλητικές αγορές φραγμού, ο advancer χρειάστηκε να κάνει cue bid, ο απαντών new minor forcing… ενώ υπήρχαν 2 “τυχερά” σλεμ που όμως δεν μπορούσαν να αγοραστούν! Για σήμερα επιλέξαμε να αναπτύξουμε θεωρία που αφορά τις κινήσεις του advancer (στα ελληνικά επεκτατής  ή αλλιώς: “ο συμπαίκτης του παρεμβαλλόμενου”). Έτσι θα αναλύσουμε τις διανομές 13 και 17.

Ο Βοράς σε 1η θέση περνάει πάσο και η Ανατολή ανοίγει 1diamond. Ο Νότος παρεμβάλλεται με 1heart και όχι με κόντρ, αφού οι heart του είναι 6φυλλες και σαφώς καλύτερες από τις spade… όσο για τα clubs, αυτά είναι μόνο 3! Μην έχοντας την απαραίτητη δύναμη για να παρεμβληθεί με κόντρ και στη συνέχεια να αγοράσει χρώμα (heart), θα ήταν εντελώς λάθος να παρεμβληθεί με κόντρ! Η Δύση με τη σειρά της, λόγω του σόλο και του αγώνα ζευγών, μπορεί να ρισκάρει λίγο και να αγοράσει 2diamond με σκοπό να “θολώσει” τα νερά του Β-Ν.

Έτσι, μετά από 3 αγορές έρχεται και πάλι η σειρά του Βορά, ο οποίος έχει ένα μικρό θησαυρό για τον συμπαίκτη του! Με δεδομένο το αρχικό του πάσο, έχει 4φυλλο φιτ στις heart και 11 πόντους! Καλύτερα δε γίνεται! Γι αυτό θα πρέπει να ενημερώσει τον συμπαίκτη του… κάνοντας cue bid. Όταν ένας αρχικά πασαρισμένος advancer κάνει cue bid λέει στον συμπαίκτη του: “Έχω φιτ στην παρεμβολή σου και μάξιμουμ πάσο. Μήπως θέλεις να παίξουμε μανς; Αν ναι, μπορείς να την αγοράσεις ή να κάνεις κάποιο game try :)”.

Ο Νότος φυσικά, με το 6-4 αγοράζει αμέσως τη μανς την οποία και βγάζει εισπράττοντας με άνεση 11 λεβέ, αφού θα χάσει μόνο τον [a] και μια spade (η 2η spade του μορ ξεσκαρτάρεται στο clubs του χεριού του).

Ρίχοντας μια ματιά στο scoresheet της διανομής αυτής βλέπουμε την αδυναμία που έχουν ακόμα αρκετοί παίκτες στην αγορά αλλά και στην εκτέλεση… Μόνο 17 στους 41 ΒΝ που έπαιξαν τη διανομή αυτή αγόρασαν τη μανς και έκαναν τις ΤΡΑΒΗΧΤΕΣ 11 λεβέ. Άλλοι 11 ΒΝ αγόρασαν τη μανς… αλλά κατάφεραν να χάσουν μια λεβέ στην εκτέλεση, εισπράττοντας μόνο 620 (αντί 650)… ΤΗΝ ΕΜΠΑΣ ΚΑΛΕ! ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ! Τέλος 11 ζευγάρια χάσανε τη μανς (5 από αυτά χάσανε και την 11 λεβέ), ενώ 2 μόνο κατάφεραν να μπούν μέσα, πληρώνοντας την ΑΔ 100 και 500. Καλό θα είναι μετά το τέλος του τουρνουά, να εντοπίζουμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά! Μια προσεκτική μελέτη των scoresheets, πάντα είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε την αυτοκριτική μας!

Στη διανομή 17 τώρα, ο Βοράς με το σόλο diamond έχει πάλι χέρι αξίας 10-11π, άρα μάξιμουμ πάσο! Έτσι για άλλη μια φορά κάνει cue bid, δείχνοντας έτσι το καλό χέρι του με το φιτ στις spade. Στη διανομή αυτή, ο Νότος έχει καλό χέρι 5-4 κατανομής με 3 χανόμενες στα diamond. Έτσι βλέπει ότι για να βγει η μανς, θα χρειαστεί κάλυψη στα diamond την οποία και ζητάει αμέσως από τον Βορά, κάνοντας GAME TRY 3diamond. Ο Β αποδέχεται χαρούμενος το game try, αφού έχει σόλο στα diamond! Προσοχή, η αγορά 2diamond cue bid του Βορά, δεν δείχνει τίποτα που να αφορά το χρώμα των diamond. Δείχνει απλά 10-11π με φιτ στις spade. Η κάλυψη στα diamond φαίνεται με την άμεση αποδοχή του game try.

Τέλος ο Νότος για μια ακόμη φορά θα κάνει 11 εύκολες λεβέ εισπράττοντας 450 🙂

Ρίχνοτας μια ματιά στο scoresheet της διανομής αυτής, τα νέα είναι θλιβερά… Μόνο 5 από τους 40 ΒΝ αγόρασαν αυτή τη μανς και μόνο 2 από τους 5 έκαναν 11 λεβέ! 1 στους 5 έκανε 12 (!) και οι 2 στους 5 έκαναν μόνο 10… Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην εκτέλεση μου φαίνεται 🙁

spade Για περισσότερες σχολιασμένες διανομές κάντε κλικ εδώ.

heart Για τα hand records της ημερίδας κάντε κλικ εδώ.

clubs Για το αρχείο Lin του ΒΒΟ με τις αγορές κάντε κλικ εδώ και για το .hnd του Micro bridge εδώ.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 – 1η Ημερίδα ταυτόχρονου

Χριστίνα Συρακοπούλου

Έναρξη νέου 6ημέρου με 92 να έχουν λάβει θέση στην εκκίνηση της 1ης ημερίδας!

Οι νικητές της 1ης ταυτόχρονης ημερίδας είναι από τον όμιλο του ΑΣΑΕ, το ζευγάρι Ρομποτή Κ – Μαλτέζος Π με ποσοστό 68,69%. Στη 2η θέση ακολουθεί το ζευγάρι Δημητρακόπουλος Θ – Αστράς Δ από τον όμιλο της Κηφισιάς (ΟΑΜΚΗ) ενώ στην 3η θέση το ζευγάρι Καρύδη Μ – Οικονόμου Αι από τον όμιλο της Φιλοθέης (ΟΠΑΦ).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα κάνοντας κλικ εδώ. Για να μελετήσετε τις διανομές και τις αγορές τους, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ, έχοντας εγκαταστήσει την απαραίτητη γραμματοσειρά που θα βρείτε σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Στην 1η κιόλας διανομή του τουρνουά, συναντάμε μια πολύ χρήσιμη “σύμβαση” η οποία είναι το απαραίτητο forcing εργαλείο του απαντώντος, μετά από 1ΧΑ επαναδήλωση του ανοίξαντος… το new minor forcing (ή για όσους προτιμούν, το checkback stayman)!

Η Ανατολή ανοίγει 1diamond και σε απάντηση 1spade της Δύσης, επαναδηλώνει 1ΧΑ. Η Δύση βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει χέρι ανοίγματος με 5φυλλη spade και να έχει ανοίξει ο συμπαίκτης της!

ΑΝΟΙΓΜΑ + ΑΝΟΙΓΜΑ = ΜΑΝΣ τουλάχιστον”,  λένε τα μαθηματικά του μπριτζ …. “ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ!“,  συμπληρώνει ο δάσκαλος! Έτσι ο απαντών, πρέπει μετά το 1ΧΑ επαναδήλωση, να διαθέτει μια forcing αγορά που θα ζητάει 3φυλλο φιτ στις spade από τον συμπαίκτη του και περισσότερη περιγραφή του χεριού! Βάσει του “new minor forcing – nmf“, η forcing αγορά του απαντώντος, είναι η οικονομική αγορά του άλλου μινέρ στο επίπεδο 2, δηλαδή στην περίπτωσή μας, η αγορά 2clubs! Επειδή υπάρχουν αρκετές διαλέκτοι αγοράς, εναλλακτική μέθοδος είναι το checkback stayman, όπου το forcing εργαλείο του απαντώντος, είναι πάντα η αγορά 2clubs ασχέτως αν το άνοιγμα είναι 1clubs ή 1diamond.

Μετά το 2clubs nmf, ο ανοίξας αν έχει 3φυλλο φιτ στις spade, το δίνει ποσοτικά: α. 2spade = 12-13π, β. 3spade = 14π . Αν πάλι δεν έχει φιτ στις spade, τότε αγοράζει 2heart αν έχει 4φυλλο. Αν δεν έχει ούτε 4φheart, απαντάει 2diamond με μίνιμουμ χέρι και 2ΧΑ με μάξιμουμ! Έτσι ο ανοίξας περιγράφει πλήρως το χέρι του και ο απαντών μπορεί να επιλέξει το σωστό είδος και ύψος του τελικού συμβολαίου!

Η χρήση του new minor forcing ή του checkback stayman (συμφωνήστε με τον  συμπαίκτη σας πριν την έναρξη του τουρνουά) είναι από τις πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ συμφωνίες που πρέπει να έχετε στο σύστημά σας.

Επιστρέφοντας στη διανομή, βλέπετε ότι η Δύση έχει 2 αφύλακτα χρώματα (heart & clubs) και θα πρέπει σαφώς να προτιμήσει τις 4spade αν βρεθεί φιτ από τα 3ΧΑ. Μελετώντας το scoresheet της διανομής αυτής, βλέπω 15 ζευγάρια που κατάφεραν να χάσουν το φιτ στις spade

heart Για περισσότερες σχολιασμένες διανομές κάντε κλικ εδώ.

spade Για το hand record της ημερίδας, κάντε κλικ εδώ.

diamond Για το αρχείο Lin του BBO με τις αγορές κάντε κλικ εδώ.

clubs Για να παίξετε τις διανομές με το micro bridge, κάντε κλικ εδώ.

Τρίτη, 15 Μαρτίου – 6η Ημερίδα 6ημέρου

Χριστίνα Συρακοπούλου

Τελευταία ημερίδα του 6ημέρου σήμερα, με τους πάγους να έχουν λιώσει και τα 95 ζευγάρια να επιστρέφουν στους αγωνιστικούς χώρους.

Νικητές της σημερινής ημερίδας το ζεύγος Διγενάκης Ν – Πριμηκύρης Φ με ποσοστό 68,78% από τον όμιλο ΑΕΠΜΑ.

Η πρώτη θέση (σε ισοβαθμία) του 6ημέρου έμεινε στους πρωτοπόρους Ράντου – Παντέλο οι οποίοι πέτυχαν Μ.Ο. 61,45. Στην τρίτη θέση της γενικής έχουμε τον Ζαχόπουλο Α.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της ημερίδας, κάνοντας κλικ εδώ.

Η σημερινή ημερίδα είχε πολλές δύσκολες, αλλά ενδιαφέρουσες διανομές. Για να δείτε τις αγορές όλων των διανομών, κάντε κλικ εδώ, έχοντας εγκαταστήσει την απαραίτητη γραμματοσειρά.

Μετά από αρκετό καιρό, συναντάμε σε ημερίδα το άνοιγμα 3ΧΑ Gambling, στη διανομή 18:

Η Ανατολή είναι dealer και κρατάει άκοπο 7φυλλο μινέρ και τίποτε άλλο. Πριν μελετήσουμε την αγορά, ας θυμηθούμε μερικά στοιχεία της θεωρίας που όλοι έχουμε μάθει:

Γνωρίζουμε ότι τα ανοίγματα φραγμού στο επίπεδο 3, 3clubs, 3diamond γίνονται με 7φυλλα χρώματα όχι άκοπα! Όταν έχουμε 7+φύλλα σε μινέρ με AKQJ, το μινέρ θεωρείται άκοπο. Αν δεν έχουμε τίποτε άλλο, τότε ανοίγουμε αμέσως 3ΧΑ. Το άνοιγμα αυτό λέγεται Gambling.

Ο ανοίξας έχει ως σκοπό του 2 πράγματα: α. Να περιγράψει ένα δύσκολο χέρι με λεβέ μόνο σε ένα χρώμα και ανώμαλη κατανομή, έτσι ώστε αν ο συμπαίκτης του είναι δυνατός, να βρεθεί η σωστή μανς ή το σωστό σλεμ.

β. Να στερήσει πολύτιμο αγοραστικό χώρο στος αντιπάλους, αν ο συμπαίκτης είναι αδύνατος, αφού πια οι διαθέσιμες αγορές είναι στο επίπεδο 4 και πάνω 🙂

Ο συμπαίκτης άνοιξε Gambling. Τώρα τι κάνουμε; Εύκολο! Ο απαντών του gambling, έχει διαθέσιμες 2 συμβατικές απαντήσεις, ανάλογα με τη δύναμη και το είδος του χεριού του και μερικές φυσικές: 3ΧΑ – (πάσο) – ?

α. Με χέρι που έχει κρατήματα σε όλα τα χρώματα και ΟΧΙ σικάν σε κάποιο μινέρ (για να μπορεί να εισπράξει το άκοπο μινέρ του συμπαίκτη), μπορεί να περάσει πάσο στα 3ΧΑ τα οποία και θα είναι το σωστό συμβόλαιο! Επίσης με χέρι που έχει δικό του μακρύ μαζέρ και θεωρεί ότι μπορεί να βγάλει μόνος του 4heart/spade, απλά αγοράζει τη μανς αυτή.

β. Με χέρι που βλέπει ότι ΔΕΝ βγαίνουν τα 3ΧΑ και ΔΕΝ θέλει να αγοράσει μανς στο επίπεδο 5, αγοράζει 4clubs. Η απάντηση 4clubs στο άνοιγμα 3ΧΑ, είναι συμβατική τύπου “pass or correct”! Κοινώς ζητάει από τον ανοίξαντα να περάσει πάσο αν έχει clubs, ή να διορθώσει σε 4diamond αν έχει diamond.

γ. Με δυνατό χέρι που δεν θέλει να παίξει 3ΧΑ και ελπίζει σε 5 ή 6 σε μινέρ, μπορεί να ΡΩΤΗΣΕΙ τον ανοίξαντα ΑΝ έχει κάπου κάποιο σόλο! 99% των περιπτώσεων, ο παίκτης με το 7+φυλλο άκοπο, έχει κάπου ένα σόλο ή ένα σικάν! Η ερώτηση γίνεται με τη συμβατική απάντηση 4diamond.  3ΧΑ – (πάσο) – 4diamond = πες μου που είσαι κοντός!

Οι απαντήσεις στο 4diamond είναι απλές:

4heart = κοντός heart, 4spade = κοντός spade, 4ΧΑ = Όχι σόλο 7222 κατανομή, 5clubs = Έχω clubs με σόλο στα diamond, 5diamond = Έχω diamond με σόλο στα clubs.

Απορία: Ο συμπαίκτης απάντησε 4heart στην ερώτηση 4diamond. Πώς θα ξέρω ποιο είναι το μινέρ του; Χμ… από τα φύλλα μας συνήθως θα μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το μινέρ του. Παρ’ολαυτά, η αγορά 5clubs είναι τύπου “pass or correct” όπως επίσης και η 6clubs! 🙂

Επιστρέφοντας στη διανομή μας τώρα, η Ανατολή ανοίγει 3ΧΑ, ο Νότος περνάει πάσο και η Δύση έχει ένα δυνατό χέρι με 2 χανόμενες heart. Ξέρει ότι το 3ΧΑ είναι το ΛΑΘΟΣ συμβόλαιο, αφού ο άξονας δεν έχει κράτημα στις heart και φυσικά από το χέρι της καταλαβαίνει ότι ο συμπαίκτης έχει άκοπα clubs. Έτσι το συμβόλαιο 5clubs είναι δεδομένο… αλλά ΑΝ η Ανατολή έχει σόλο heart, τα 2 χέρια ταιριάζουν και το σλεμ στα clubs είναι το σωστό συμβόλαιο! Έτσι στα 3ΧΑ αγοράζει 4diamond, ερώτηση για σόλο. Η Ανατολή δίνει το σόλο spade της και η Δύση προσγειώνεται πια στα 5clubs.

Ολοκληρώνοντας το θέμα του ανοίγματος 3ΧΑ, καλό θα είναι να ξέρουμε πώς το αντιμετωπίζουμε σαν αντίπαλοι αν τύχει να έχουμε εμείς τους πόντους! Τότε το 3ΧΑ είναι αρκετά ενοχλητικό για εμάς… Έτσι υπάρχουν κάποια κολπάκια  για να μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Η παρακάτω άμυνα λέγεται Multy – Landy και τη συναντάμε και σε άνοιγμα 1ΧΑ. Στο άνοιγμα 3ΧΑ βέβαια, ο παρεμβαλλόμενος βρίσκεται στο επίπεδο 4 και θέλει προσοχή: (3ΧΑ ο αντίπαλος) – ? τι κάνουμε ?

α. Κόντρ = τιμωρίας! Ένα χέρι καλού ανοίγματος, 15+πόντους με όχι πολύ ανώμαλη κατανομή

β. 4clubs = Διχρωμία 5-5 τουλάχιστον τα μαζέρ. Ο συμπαίκτης διαλέγει!

γ. 4diamond = Ένα μακρύ 6+φυλλο μαζέρ. Ο συμπαίκτης αγοράζει 4heart και αν έχουμε spade διορθώνουμε.

δ. 4heart = Διχρωμία heart + κάποιο μινέρ 5-5 τουλάχιστον (προφανώς όχι αυτό που έχει ο ανοίξας!).

ε. 4spade = Διχρωμία spade + κάποιο μινέρ 5-5 τουλάχιστον.

diamond Για περισσότερες σχολιασμένες διανομές, κάντε κλικ εδώ.

spade Για το hand record της ημερίδας, κάντε κλικ εδώ.

heart Για το αρχείο Lin του ΒΒΟ με τις αγορές, κάντε κλικ εδώ.

clubs Για να παίξετε τις διανομές με το micro bridge, κάντε κλικ εδώ.